Tachtig procent van de openbare verlichting in de gemeente Steenwijkerland dient in de komende tien jaar te worden vervangen. In de komende tien jaar overschrijdt nog eens een kwart die leeftijd. Om die reden ligt er een vervangingsplan voor de periode van 2017 tot en met 2026. In deze periode worden, als alles volgens plan verloopt, 8.679 armaturen en 4.475 masten vervangen. De investering voor het vervangen van de verouderde openbare verlichting in de komende 10 jaar bedraagt circa € 5,9 miljoen.

Besparing
Op termijn, volgens plan in 2027 als het hele vervangingsplan voor de verlichting is doorgevoerd, denkt de gemeente op jaarbasis 80.000 euro te kunnen besparen op energiekosten en onderhoud. Als vervangende verlichting wordt gekozen voor led-verlichting met een dimmer. De voordelen van led zijn dat er nagenoeg geen onderhoudskosten zijn en het armatuur, inclusief lamp, circa 20 jaar meegaat.

Ook heeft led-verlichting een betere lichtopbrengst, is eenvoudig te dimmen, heeft een betere kleurweergave en zorgt voor minder strooilicht naar de hemel, oftewel lichtvervuiling). De mogelijkheden met het vervangen van conventionele verlichting door led en het gebruik maken van dimmen van de verlichting zijn zodanig dat bij de vervanging van de verouderde verlichting meer dan 55 procent bespaard kan worden op energieverbruik.

Pilot led-verlichting
In Steenwijkerwold en Vollenhove is een pilot geweest met led-verlichting. ‘Op die manier krijg je ook inspraak van burgers en dat is wat we graag willen. De burger er bij betrekken en draagvlak in de samenleving creëren’, aldus wethouder Bert Dedden.

‘De pilot in Steenwijkerwold was in een woonwijk en in Vollenhove is er een pilot uitgevoerd op het industrieterrein. De nieuwe verlichting is over het algemeen positief ontvangen’, zegt Dedden. ‘Mogelijk dat we ook nog een pilot uitvoeren in het centrum van Vollenhove, een soort van smart-city.’

Kijk voor het hele bericht op Steenwijker Courant